happiness blogg
Hva er hemmeligheten til de menneskene som opplever å ha et godt og lykkelig liv?

Hva er det som gjør at de får så mye ut av livet, mens resten av oss sitter og ser på?

 

1. De gir
Å fokusere på penger er en sikker måte å bli ulykkelig på. Faktisk viser forskning at når du har fått nok penger til å tilfredsstille dine grunnleggende behov, er det bare to måter penger kan hjelpe deg på. Den ene er å bedre din sosiale status, og den andre er å gi. Det å bruke penger på å hjelpe andre istedenfor å hamstre, gir deg bedre helse, sterkere relasjoner og en følelse av at du gjør en positiv forskjell i verden. “We make a living by what we get. We make a life by what we give.” Winston S. Churchill


2. De unngår drama
Lykkelige mennesker har en tendens til å passe sine egne saker og ikke bry seg så mye med hvordan andre velger å leve sitt liv. Mens mange er opptatt av å mene noe om andre menneskers kjærlighetsliv, oppførsel, hvem som sa hva til hvem osv. er lykkelige mennesker mest opptatt av det de selv har kontroll over. Å være bevisst på ditt eget liv og la andre leve sitt liv, er en enkel måte å maksimere glede.


3. De er takknemlige
Lykkelige mennesker er takknemlige for det de har. De bruker lite tid på å sammenligne seg med hva andre har eller å ønske seg et annet sted eller et bedre liv. I stedet bruker de noen øyeblikk hver dag til å tenke igjennom de tingene de setter pris på og gjør et poeng av å være takknemlig for det. «Det er ikke glade mennesker som er takknemlige. Det er takknemlige mennesker som er glade». Ukjent


4. De ser på det positive
Når det er tøft i livet, er de lykkelige ofte ved godt mot. Å dvele ved feil og forestille seg alt det negative som kan skje, er naturlig for mange. Kanskje tenker du til og med at det er rasjonelt og være bekymret for hva som kan skje. – Hvis du tenker deg om litt; hvor mye av det vi bekymrer oss for skjer egentlig? Og så kan du si – ja men det kan skje og da kan det være godt å være forberedt.  – Faktisk viser forskning at det ikke er bedre å gå inn i en krise og ha bekymret seg på forhånd. Tvert imot tenker du klarere når du ikke er bekymret og stresset. Det er avgjørende for din livskvalitet hva du fokuserer på. Er du bekymret og fokuserer på begrensninger, så fanges du i disse begrensningene – men er du positiv og fokuserer på muligheter, vil du kunne leve et rikt liv med mye glede.


5.
 De verdsetter relasjoner
Èn ting utpreger seg som den mest signifikante lykkefaktoren, nemlig sterke sosiale relasjoner. Evnen du har til å gi og motta kjærlighet, og den sosiale støtten du har, påvirker direkte din glede.Istedenfor å fokusere på penger og hele tiden jage etter karriereopprykk ved å tyne ut det du kan og utnytte ditt fulle potensiale på arbeidsplassen, gjør de lykkelige menneskene noe helt annet. – De fokuserer på sine personlig relasjoner. Når du en gang skal dø vil du huske lite av tiden du tilbrakte på jobb. Det du husker er tiden med familien, tiden med venner. Å sette mennesker foran penger er avgjørende for å leve et emosjonelt godt liv.


6. De utvikler seg på mange ulike områder i livet
Selv om de legger stor verdi i det å ha gode relasjoner, definerer ikke lykkelige mennesker seg selv kun ut ifra ett aspekt i livet. De har karrierer de liker, de har hobbyer, og de elsker å lære og utvikle seg som mennesker. Ved å legge merke til flere aspekt med livet og skape en god balanse mellom disse, blir de ikke overveldet når ett område i livet sporer av. Om et kjærlighetsforhold går dukken, har de fremdeles en givende karriere. Om de blir skadet og ikke kan gå på ski, har de fremdeles venner de kan være med. Det å ikke satse all sin livslyst og energi på ett kort, men å omfavne flere sider av livet er en nøkkel til lykke.


7. De fokuserer på gode opplevelser

Noen av oss tenker at det å shoppe er en flott måte å redusere stress på og at det å eie ting vil gjøre oss lykkeligere i det lange løp. Lykkelige mennesker velger å verdsette opplevelser fremfor materielle goder. Nye klær er flott, men det er vanskelig å få like mye glede ut av en genser som du kan få av en fantastisk opplevelse. Opplevelsen vil gi deg et minne som du kan snakke om og glede deg over i mange år fremover.


8. De har mot til å leve det livet de selv vil
Det er èn ting mennesker angrer mer på enn noe annet når de skal dø, og det er at de ikke har hatt mer mot til å leve det livet de selv har villet.  Istedenfor å følge andres forventninger, følger lykkelige mennesker det som betyr noe for de. Hvis de våkner opp og er ulykkelige med sin arbeidssituasjon, er de ikke redd for å forlate den for å jakte på noe de virkelig bryr seg om. Det kan involvere å ta en sjanse og de kan risikere å gjøre en stor feil. Men lykkelige mennesker våger å stikke nesen frem og jakte på det alle andre er redd for. Den som våger risikerer å miste fotfeste, den som ikke våger risikerer å miste seg selv. Søren Kierkegaard


9.
De aksepterer livet sitt
I ungdommen dannet vi oss en forestilling om hvordan livet skulle bli. Vi skulle brette opp ermene og krumme ryggen så kunne vi få til hva enn vi ville. Som voksne er de fleste av oss fremdeles opptatt av å komme oss et sted før vi skal nyte livet. Vi drømmer om at en gang skal alt ordne seg, og da skal vi virkelig kose oss og gjøre alt det vi har lyst til. – Vi må bare tjene litt mer penger først, få en litt bedre jobb, et litt bedre hus, en litt bedre bil, mer tid, større barn osv……. Og når vi så har kommet et stykke, skyves grensen til et nytt mål litt lenger der fremme. Lykkelige mennesker lever i «nuet». –  Istedenfor å forberede seg på å en gang skulle leve et godt liv, er de oppmerksomme på alt det som er godt i livet her og nå.            

 

Opplysning: Jeg er Managing Director i House of art AS og Founding Partner i MILC  Master Executive Programs AS.

 

Hvis du likte dette innlegget, del det gjerne og trykk FØLG knappen oppe til høyre for mer! Legg gjerne igjen mailadressen din også for varsel om nye innlegg.
Foto: Stockphoto, Kilder: Forskningen til Teddy Lim, Jeff Haden, Steve Kruz, Bronnie Ware